Se emne

Hvem er her? 1 gæst(er)
 Udskriv emne
Farang priser
yindee
#1 Udskriv indlæg
Skrevet d. 24-10-2010 12:53
Bruger avatar

Bruger

Antal indlæg: 3640
Tilmeldt: 20.02.09
 Status: Offline

Løbsk drikkepengekultur i USA

www.thai-dk.dk/uploads/drikkepenge.jpg
Den australske rejsejournalist, Rex Jory, kritiserer den amerikanske drikkepengekultur, som han mener har taget overhånd

Flere oplever, at drikkepengekulturen i USA har taget overhånd. Er det efterhånden blevet sådan, at man er nødt til at betale for at få en service, man allerede har købt?

Mange USA-rejsende - senest og mest velformuleret en australsk rejsejournalist, Rex Jory, på news.com.au - er vendt tilbage med det synspunkt, at drikkepengekulturen i de forenede stater har taget overhånd. For nu at sige det pænt.

Læs også: Guide til New York for natteravne rejseliv.dk/new-y...natteravne

"America is no longer the land of the free. It is the land of the fee," siger mr. Jory. I USA er det som om, man på restauranter både skal betale for maden og derefter for at få den serveret.

"Drikkepengekulturen er en snigende måde at holde minimumslønningerne uanstændigt lave på - og samtidig skjule en vares reelle pris. Hvorfor skal jeg først snydes til at tro, at prisen er lavere og derefter understøtte en ansat, fordi hun eller han aflønnes så lavt, at det ikke dækker basale leveomkostninger?" spørger en anden, der også føler sig ubehagelig til mode.

Atter andre, der var ubekendte med drikkepenge kulturen i USA, er blevet forfulgt langt hen af gaden for at få de obligatoriske 15 eller 20 procent i drikkepenge.

En tiggerkultur
En dame, der checkede ud af et fem-stjernet hotel, forventedes at give to dollars i drikkepenge pr. kuffert til den piccolo, der bar hendes kufferter ned i forhallen, yderligere to dollars pr. kuffert til den piccolo, der satte bagagen ud foran og igen to dollars pr. kuffert til den dørmand, der bar dem hen til taxien.

Tingenes tilstand synes forværret de seneste år. Muligvis på grund af finanskrisen?

Rex Jory fortæller, at han for nylig var i New York og Washington og pludselig var det med at give drikkepenge ikke længere en frivillig sag som belønning for god service, snarere en nødvendig betaling for over hovedet at opnå service.

Amerikanerne er blevet afhængige af drikkepenge. Drikkepengekulturen er blevet til en tiggerkultur - en afpresningskultur. En korruptionskultur.

Fire eksempler
Rex Jory giver bl.a. fire eksempler, der illustrerer, at drikkepenge ikke længere er en belønning for god service, men har udviklet sig til bestikkelse - eller afpresning - for at få ting gjort:

Eksempel 1: Da flyet fra Melbourne til Los Angeles var forsinket kom han for sent til Delta-flyet til New York. En af hans bekendte fra flyet gik over til American Airlines skranke, forklarede sit problem, mens han lagde sit pas på disken med en 20-dollar-seddel diskret stikkende ud. Den American Airlines-ansatte snappede sedlen og flyttede den bekendte til næste fly med American airlines til New York. Jory selv ventede fire timer på et nyt Delta-fly. Det er bestikkelse, fastholder Rex Jory. Når man giver "drikkepengene" først er det bestikkelse.

Eksempel 2: Efter den første nat på det 5-stjernede hotel i Washington blev værelset ordnet, men sengen blev ikke redt. Rex Jory kunnet have klaget, men i stedet efterlod han to dollars på puden. Det virkede! Værelset blev forbilledligt ordnet, sengen redt og pludselig stod der også en lille skål med frugt på sofabordet. Var det afpresning eller drikkepenge?

Eksempel 3: Til et elegant cocktailparty bad Jory om et glas champagne. "Desværre," sagde damen i baren, "der er ikke mere champagne." Så smed han to dollarsedler på disken og gik. To minutter senere kom damen over til ham med et glas champagne. Bestikkelse eller drikkepenge?

Eksempel 4: En bekendt, der gik til frisør i Washington fik overrakt en kuvert med beskeden: "Vær venlig at lægge drikkepenge heri og læg kuverten i kassen på disken." Bestikkelse eller drikkepenge?

Korruption accepteres
"Jeg kunne blive ved," siger Rex Jory. "Flere restauranter for eksempel skriver automatisk 15 procent i drikkepenge på regningen - uanset serviceniveauet. Hvad blev der af det frivillige drikkepengebidrag?"

Og uskikken med drikkepenge breder sig til alt, hvad man skal have gjort.

"Desværre, jeg kan ikke se, at vi har en reservation i det navn." En 10-dollar-seddel anbringes på listen. Den fjernes hurtigt med ordene: "Selvfølgelig, der var De. Det er denne vej."

Rex Jory advarer om, at man indfører drikkepengekulturen fra USA til Australien og andre lande, hvor mindstelønnen faktisk er til at leve af. I USA er mindste-timelønnen for serveringspersonale 4-5 dollars (35-40 kr.). I Australien 2-3 gange så meget.

"Jeg frygter, at denne tendens vokser. Fra drikkepenge til bestikkelse og fra accepten af den lille bestikkelse til et regulært korruptionssamfund, hvor bestikkelse på højt niveau er accepteret," siger Rex Jory.


Drikkepenge i USA
De fleste guidebøger til USA anfører, at folk forventer drikkepenge for de fleste serviceydelser.

- På restauranter forventes i almindelighed 15 pct. i drikkepenge. Nogle steder 20 pct.

- I lufthavne forventes 1 dollar pr. stk. bagage til dem der hjælper dig med den. På hoteller er taksten 2 dollars.

- Bartendere forventer forventer en halv eller en hel dollar for hver drink, de serverer.

- Frisører forventer 10 pct. i drikkepenge.

- Taxi-chauffører forventer minimum 15 pct. i drikkepenge. Forvent ikke, at chaufføren hjælper med baggagen, hvis han ikke er tilfreds med drikkepengene.

Læs også
Stor guide til drikkepenge http://www.rejsel...rikkepenge

Casino uden drikkepenge http://www.rejsel...rikkepenge

De 10 største bommerter når du er på restaurant http://www.rejsel...om-4000-kr

Restauranter i Rom flår turister http://www.rejsel...om-4000-kr

Verdens bedste og billigste taxi-byer http://www.rejsel...de-vaerste

kilde http://www.rejsel...estikkelse
Til forsiden  Til toppen  Til bunden
Gå til debat:
 

Lignende tråde

Emne Forum Svar Nyeste indlæg
After Living for 38 YEARS in THAILAND, 67 Year old Farang tells us how to be HAPPY De fastboende 1 13-05-2023 06:43
WHY YOUNG THAI WOMEN MARRY OLD FARANG MEN Discover Thainess 2 24-09-2022 17:54
FARANG: The Story of Chef Andy Ricker of Pok Pok Thai Empire Skik og brug 1 05-09-2019 08:36
Millions of followers - farang in North Thailand a massive hit with the Thais De fastboende 1 10-08-2019 08:04
Svensk thrillerserie fra 2017. (Farang) Film, bøger etc 1 21-07-2019 09:16

Alt indhold på denne side er Copyright @ copy 2009 Thai DK Debat Forum Alle rettigheder forbeholdes Siden er optimeret til 1024 * 768
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Siden dannet på: 0.21 sekunder | 97,308,834 Unikke besøg | jQ Blog