Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Utroligt men sandt

Oprettet af Je suis Charlie d. 01-11-2015 10:35
#14

Flypassagerer får for lidt ilt

Mange flypassagerer risikerer at deres helbred tager skade, når de flyver, fordi iltnuveauet i kabinen er lavere end i den fri luft. F


Mere end halvdelen af passagerne på alle fly får så lidt ilt under flyvningen, at deres helbred kan lide skade, viser en ny britisk undersøgelse.

Presset på alverdens flyselskaber er større end nogensinde. Konkurrencen er hård, oliepriserne høje, og derfor skal der spares, hvor der spares kan. Og hvorfor så ikke spare på ilten i kabinen?

Ifølge britiske eksperter skyldes den dårlige luftkvalitet og ventilation i fly nemlig til dels, at luftfartsselskaberne forsøger at spare på brændstoffet og dermed forlænge flyenes levetid. Og det indebærer en risiko for flypassagererne.

I en undersøgelse foretaget af en gruppe professorer i Belfast, Irland, blev mængden af ilt i blodet målt hos passagerne før og efter en flyvning. Før take-off blev iltmætningsniveauet målt til et gennemsnit på 97 procent, mens det efter landing var nede på 93 procent.

For 54 procent af de rejsende var faldet i iltniveau på mindst seks procent, og det er et så kraftigt fald, at de fleste læger ville ordinere ekstra ilt, hvis personen var indlagt på et hospital.

Ifølge anestesi-specialisten Dr. Susan Humphreys, har tidligere undersøgelser vist, at et fald i iltniveau kan medføre, at blodet bliver tykkere, og dermed er risikoen for blodpropper større hos selv helt raske mennesker.

- Vi mener, at det faldende iltniveau sammen med dehydrering, den lave luftfugtighed, og det at passagererne sidder stille i længere tid, kan være med til at give utilpashed under flyvninger, siger hun til den britiske avis Daily Mail.

De 84 personer, som deltog i undersøgelsen, var mellem et og 78 år gamle, og ingen havde hjerte- eller luftvejsproblemer. Resultatet var desuden det samme for både lange og korte flyvninger.

Farrol Kahn, fra "Aviation Health Institute", et medicinsk reseach center som arbejder for at forbedre forholdene for flypassagerer, siger desuden til Daily Mail, at flyselskaberne ud over at spare brændstof også sænker iltniveauet i kabinerne for at gøre passagererne sløve.

Sover de felste passagerer det meste af vejen kræver de nemlig ikke lige så meget service, og dermed behøver der ikke at være så meget personale ombord.

http://m.bt.dk/?r...r-lidt-ilt