Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Danmark dejligt eller ???

Oprettet af maichai d. 30-12-2014 03:57
#363

99 procent af de ældre i København får forkert medicin

Gennemgang afslører fejl i medicin til 99 procent af ældre, som nu får mindre medicin.


Københavns Kommune har i samarbejde med en række apoteker gennemgået over 1.800 ældre plejehjemsbeboeres medicin. Resultatet er slående. Farmaceuter gjorde fund hos 99 procent af de ældre, og der var i snit 4 fund per borger. Med ’fund’ forstås fejl.

»Det er markant, at vi gør fund hos stort set alle ældre. Fundene har betydning for deres helbred og deres livskvalitet«, siger Bent Halling-Sørensen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Apotekerforening og tovholder på rapporten.


De mange fund er eksempelvis lægemidler, der er forkerte eller uhensigtsmæssige til behandlingen; lægemidler, der er givet i en uhensigtsmæssig styrke eller dosering, eller manglende lægemidler, hvor der burde være givet et.

Fundene blev indrapporteret til de ældres praktiserende læger. Efter godt tre måneder var 90 procent af fejlene rettet. Det betyder, at de ældres medicin nu er reduceret med i snit et halvt præparat per borger, og at antallet af medicingivninger er reduceret med en per dag.

»Borgerne har fået reduceret det daglige antal medicingivninger, risikolægemidler er fjernet, mange lægemiddelrelaterede problemer er løst, og ikke mindst er indsatsen resulteret i en styrkelse af plejepersonalets medicinrelaterede kompetence«, siger lektor på Institut for Farmaci på KU Lotte Stig Nørgaard, der har bidraget til rapporten.

Svært at sige, hvor fejl opstår

En af patienthistorierne i rapporten lyder på en overvægtig 83-årig mand, der havde det så dårligt, at sygeplejersken frygtede for hans liv. Efter medicingennemgangen blev der saneret så grundigt i hans medicin, at han nu kan gå igen, ikke tager inhalationsmedicin længere, har fået fornyet energi og spiser bedre.

Et af de steder, fejlene kan opstå, er hos lægerne, der udskriver medicinen. Men formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, praktiserende læge Michael Dupont, nedtoner de mange fejl, som rapporten fra København viser.

»Hvis der virkelig er så mange fejl, kan man undre sig over, at befolkningen er i live. Når man kan nå frem til så højt et tal, har man haft en for lav snorehøjde for, hvad man opfatter som fejl og fund«.

Han påpeger, at der aldrig er overensstemmelse mellem lægernes og plejehjemmenes medicinkort, og at det blandt andet skyldes, at patienterne tager håndkøbsmedicin – eksempelvis smertestillende – som lægen ikke har kendskab til. En anden patienthistorie i rapporten fortæller da også om en mand, der fik fem tabletter dagligt, især smertestillende, og som fik det skåret ned til en tablet om dagen.

»Grænsen for, hvad der er vigtigt, er for lav her. Med en udmelding som denne kommer en masse sundhedspersonale til at bruge en masse tid på at kontrollere medicingivning i stedet for den egentlige opgave, nemlig plejen«, lyder det fra Michael Dupont.

Sosu-assistenterne, der er autoriseret til medicingivning på blandt andet plejehjem, vil gerne lære af de mange fund. Sektorformand Karen Stæhr understreger, at FOA’s medlemmer er »meget optaget af at sikre, at den rette pille havner i den rette mund«. Men hun erkender også, at man kan være endnu mere opmærksom på, om den medicin, der er ordineret af lægen, kommer ind i munden og bliver derinde.

»Men det er svært at sige, præcis hvor fejlene opstår. Det kan også være borgerne selv, der indbyrdes bytter medicin, glemmer at tage den eller taber den og har svært ved at finde den igen. Vi ved også, at travlhed og forstyrrelser ved medicinhåndtering kan give utilsigtede hændelser. Der er mange led i det her«, lyder det fra Karen Stæhr.

Bent Halling-Sørensen siger, at Apotekerforeningen i årevis har kæmpet for, at der kommer en farmaceut ind over hos borgere, der får mindst fem typer medicin.

»Hvis vi skal have styr på de ældres medicin, skal man bruge os til at rydde op i den. Vi kan fjerne risikolægemidler, skære ned på smertestillende medicin, opdage diagnoser, der ikke bliver givet medicin for, og vurdere, om medicinen kan gives tre gange om dagen i stedet for fem. Det vil sikre, at der sker langt færre fejl«.

Man bliver gladere og gladere for at man ikke skal opleve sin alderdom i Danmark hvem siger man er en af de 1%
http://politiken....t-medicin/