Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Danmark dejligt eller ???

Oprettet af maichai d. 29-09-2014 06:00
#101

Kan misse livsvigtig operation: Skal under kniven på mandag - men ingen vil køre Helle til hospitalet

44-årig Helle Jensen risikerer at miste en livsvigtig operation, fordi hun ikke kan komme de 285 kilometer fra hjemmet i Sønderjylland til hospitalet i hovedstaden.

Helle Jensen i Aabenraa var lykkelig, da hun for få dage siden fik en indkaldelse til operation på Herlev Hospital. En medfødt og alvorlig bindevævssygdom har plaget hende hele livet og for nylig blev hun opgivet af lægerne på sygehusene i både Aabenraa, Sønderborg, Odense og Skejby.
Her kunne man ikke gøre mere for hende. Trods sine blot 44 år havde hun nu kun lindende behandling på det lokale gigtsanatorium at se frem til. Ingen - heller ikke lægerne ved - hvor længe hun kan bliver ved med at leve med sygdommen. Sikkert er det, at den vil nappe vigtige og gode år af hendes forventede levetid.

Lægerne fra Sønderborg og Odense Sygehus foreslog hende at de kunne søge en second opinion, som er en mulighed alvorligt syge mennesker har for at få behandling på et andet hospital. I københavnerforstaden Herlev var der eksperter, der mente, at Helle fortjente en chance til. Et team af speciallæger var klar til at give hende en operation med en ny teknik.

Den sønderjyske kvinde øjnede endelig håbet om et længere, mere velfungerende og mindre smertefuldt liv.

- Jeg bliver aldrig rask, men operationen kan måske gøre, så jeg igen kan fungere i min hverdag. Så selvfølgelig sagde jeg ja. Jeg er desperat, fortæller Helle Jensen.

Alvorligt syg

Udefra set ligner Helle Jensen en flot og sund kvinde i sin bedste alder. Ingen kan se på hende, at hun er alvorligt syg. Hun lider af en sjælden og aggressiv udgave af bindevævssygdommen Ehlers-Danlos, som i sin værste form betyder, at hendes muskler og hud er så skrøbelige, at enhver form for sygdom, der kræver et indgreb, kan blive fatale for hende. Hendes muskler og væv er nemlig så porøse, at længerne har svært ved at sy hende sammen igen.

Siden hun for tre år siden fik fjernet det ene bryst, er det gået ned af bakke. Sidste efterår blev hun alvorligt syg af flere problemer i underlivet, og i dag lever hun med konstante smerter og kan ikke holde sig oprejst ret lang tid af gangen. Det seneste år har hun været indlagt sammenlagt seks måneder og gennemgået flere operationer.

- Jeg er 44 år. Jeg kan ikke forstå, at mit liv skal stoppe her.

Hun kom straks på en akut venteliste, og tre dage senere - onsdag morgen - blev hun ringet op og tilbudt operation mandag.

Men Helles drøm om et nyt liv døde allerede, inden hun nåede frem til hospitalet. Selv om lægerne er klar til at operere, kan hun ikke komme til Herlev, hvor ekspertteamet er.

Da hun ringede til sin region for at bestille transport til operationen, fik hun nemlig afslag på en liggende transport, fordi hendes behandling er 'second opinion'.

Region Syddanmark henviser til loven, som i deres fortolkning ikke dækker transport ved second opinion.

- Loven siger, at jeg selv skal sørge for transport, men jeg er for syg til selv at køre, og jeg kan heller ikke tage det offentlige, fortæller Helle Jensen, som i skrivende stund fredag slet ikke ved, hvordan hun kommer til Herlev inden mandag.

- Hvorfor kan jeg ikke få en vogn

Et forsigtigt skøn fra Falck lyder, at en liggende transport fra Aabenraa til Herlev koster mellem 12 - 15.000 kroner, hvis en privat person skal betale den. Penge Helle Jensen ikke lige har liggende.

- Jeg har den her specielle sygdom, som jeg ikke kan blive opereret for i min egen region. Jeg har kun en mulighed, og det er Herlev. Hvorfor kan jeg ikke få en vogn? spørger Helle Jensen.

Tanken om, at hun slet ikke får operationen, tør hun slet ikke forholde sig til.

- Den tanke kan jeg slet ikke tænke. Det er gået så meget ned af bakke det seneste år. Da jeg kom hjem i dag, lå indkaldelsen fra Gråsten Gigthospital i postkassen. Det er så trist, at jeg selv ikke kan være i dag, siger Helle Jensen.

BT har per mail modtaget følgende svar fra sundhedsdirektør Per Busk fra Region Syddanmark:

- I regionens vurdering af om patienten er berettiget til befordring eller befordringsgodtgørelse til Herlev Sygehus er der lagt vægt på, at patienten er henvist til Herlev med henblik på second opinion. Der er ved henvisning til second opinion tale om benyttelse af det frie sygehusvalg, hvilket Patientombuddet, der behandler klager over afslag på ansøgninger om befordring eller befordringsgodtgørelse, tidligere har slået fast i en klagesag om en tilsvarende situation. Patienter, der benytter sig at det frie sygehusvalg er efter bestemmelserne i Sundhedsloven berettiget til befordringsgodtgørelse svarende til det sygehus i patientens bopælsregion, der er godkendt til at varetage behandling af den pågældende lidelse.


- I den konkrete situation betyder det, at patienten er berettiget til befordringsgodtgørelse svarende til udgifterne til transport med billigste forsvarlige transportmiddel fra sin bopæl til OUH. Patienten er desuden vejledt om muligheden for at påklage regionens afgørelse til Patientombuddet. Regionen opfordrer til at patienten følger denne vejledning og indgiver en klage til Patientombuddet, hvis hun mener, at afslaget er uberettiget.


http://www.bt.dk/...l-koere-he