Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Spiser de virkelig ristet rotte?

Oprettet af M55 d. 20-02-2013 06:07
#1

Et blik rundt i verden viser, at hestekød umiddelbart ikke er blandt de særeste spiser.

Hestekødskandalen ruller i Europa og forbrugere forarges over måske at have indtaget hestekød i stedet for oksekød, men rundt omkring i verden er der langt mere makabre kødretter på menukortene.

Hakket fåremave, tyretestikler og ristet rotte er bare nogle af de delikatesser, man støder på, når man rejser ud i verden.

Stor variation

"Der er ekstremt stor variation i, hvad man spiser rundt omkring i verden. I Europa vil man ikke spise insekter, men i Sydøstasien spiser man f.eks. store edderkopper," siger lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitetscenter Johan Fischer.

Han henviser til, at vores kødvaner især bliver bestemt af vores religion, kultur og naturen omkring os:

"Det afhænger af, hvilke dyr, der lever i vores nærmiljø og af, om de bliver opfattet som okay at spise. Men kød er også et følsomt emne, fordi det har et religiøst aspekt. F.eks. undgår musliner og ortodokse jøder svinekød, og mange hinduer undgår helt at spise kød."

Privilegerede er mest kræsne

Johan Fischer peger på, at der er en klar tendens til, at befolkningsgrupper, der har gode kår og en høj levestandard er mest følsomme og kræsne. Det skyldes helt naturligt, at befolkningsgrupper, der har svært ved at skaffe mad, simpelthen må nøjes med det, de kan få.

Han mener dog, at europæerne generelt er åbne over for at smage nye kødvarer:

Så længe der er tale om dyr fra pattedyrsgruppen, som vi ikke betragter som kæledyr, så er europæerne ret åbne for at smage nyt. Mange forbrugere synes f.eks. det kan være sjovt, at smage kænguru."

Hakket fåremave og tyretestikler

I Skotland er haggis en meget traditionel spise. Det er en kødstuvning lavet af indmaden fra et får - typisk fårehjerte, -lever og -lunger. Efter at indmaden har simret i en times tid, hakkes den fint og krydres. Herefter fyldes farsen af indvolde tilbage i fåremaven, som så snøres sammen og koges op. Efter at fåremaven har simret i yderligere tre timers tid, fjernes maveskindet og indmaden er klar til servering.

Længere sydpå i Europa er det en anden kropsdel, der er i høj kurs. I Spanien er tyretestikler en udsøgt delikatesse. Testiklerne skulle efter stigende få en mør, blød konsistens, når de er blevet kogt og minde lidt om en mørbradbøf.

Ristet rotte

Både i Sydøstasien og i store områder i Afrika er det ikke ualmindeligt at servere rotter til aftensmad.

I Vietnam var det tidligere primært i landområderne, at rotter var en populær spise, men i dag kan man også være "heldig" at få retten serveret i de større byer.

Hunde, katte og griserester

Det er efterhånden alment kendt, at de spiser hunde i Kina. Men hvad færre ved er måske, at det ikke er det eneste af vores kæledyr, de serverer på middagstallerkenen. Det har også været muligt at finde kat - og nogle restauranter har ovenikøbet et større udvalg af forskellige retter med kat - på menukortet.

Det er ikke kun vores kæledyr, som kineserne er glade for at sætte tænderne i - de spiser også glædeligt de rester, vi ikke selv gider spise fra danske svin.

Alene sidste sommer eksporterede Danish Crown 2.800 tons svinekød til Kina. Ordren bestod primært af svinehoveder, svinetæer og svinehaler, der er eftertragtede ingredienser i det kinesiske køkken

http://epn.dk/bra...205249.ece